A hőszigetelésről bővebben/ hasznos információk

Mennyit szigetel 10 cm hungarocell és 10 cm kőzetgyapot? Lássuk!

2021.07.14 10:12

Ahhoz, hogy kiderítsük, mennyit szigetel 10 cm hungarocell (EPS) és 10 cm kőzetgyapot, először más tényezőket is figyelembe kell vennünk. Ugyanis hiába tudjuk, hogy mennyit szigetelnek, attól még lehet, hogy a mi falunkra kevésnek bizonyul ilyen vastagságban.

 

Ha csak magukat a számokat nézzük, nem vesszük figyelembe a kiindulóértéket (falunk jelenlegi tulajdonságai), annak nincs sok értelme. Épp ezért nézzük meg először is mindkét anyag képességét, a falazat típusát, majd a különböző vastagságokat.

Mi a különbség a hungarocell és a kőzetgyapot között?

 

Ha csak azt néznénk, hogy melyiket használjuk hőszigetelő rendszerekhez, akkor mindkettőt. Viszont ettől függetlenül van különbség a két anyag között. A hungarocell (EPS - expandált polisztirol) hasonló hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szálas szerkezetű kőzetgyapot. Fontos, hogy utóbbiból csak a vakolható alkalmas homlokzati hőszigetelések elkészítéséhez.

 

Azt, hogy egy anyag milyen mértékben vezeti a hőt (azaz mennyire szigetel), azt a hővezetési tényezője határozza meg. Minél kisebb ez a szám, annál jobb az adott anyag. EPS-nél ez 0,039, grafitos eps-nél 0.032, míg kőzetgyapotnál 0,034, amiből látszik, hogy egy leheletnyivel alkalmasabb a feladatra a kőzetgyapot. Ugyanakkor egy kis grafit hozzáadásával ismét az EPS-nél az előny. A kőzetgyapot ellenben sokkal jobb hangszigetelő tulajdonságokkal bír, így ha ez fontos szempont, nem kérdés, mit kell választanod.

 

Miből van a fal?

 

Nem mindegy, hogy miből van a fal, melyet készülsz beépíteni. Ha fa vagy vályog, akkor ahhoz csak a kőzetgyapotot válaszd. Betonhoz és téglához viszont választhatod akár az EPS-t is.

 

Fontos tudni, hogy minél régebbi egy épület, annál kevésbé volt szabályozva, hogy milyen hőszigetelési tulajdonságokkal kell bírjon. Ennek megfelelően egy régi, B30-as tégla ma már csak úgy lehetne beépíthető egy új házba, ha vastag hőszigetelő rendszert kapna. Az új alapanyagok viszont már minimális vastagságú plusz rendszerrel is tudják hozni ugyanazt a pozitív tulajdonságot. A vályogtéglákból épült házak vannak még nehéz helyzetben (a városi legendákkal ellentétben), míg a legrosszabb tulajdonsággal a vasbeton rendelkezik.

 

Akkor most mennyit szigetel 10 cm hungarocell és 10 cm kőzetgyapot?

 

Igazából lényegtelen. Ha erre a kérdésre mondanánk egy egzakt számot, azzal előrébb lennénk? Nem hiszem. Sokkal fontosabb az, hogy milyen vastagságú hőszigetelő anyagra van szükséged a házad falára, hogy a mai igényeknek megfelelő tulajdonságokkal bírjon. 

 

Ha EPS rendszerekben gondolkozol, akkor egy 15-25 cm-es vastagságú hungarocell már gyakorlatilag minden felületre elegendő. Legalábbis ahhoz, hogy a mai új építésű házak engedélyeztetése során felállított kritériumoknak megfeleljen. De van, ahol a 10 cm-es EPS vagy lépésálló kőzetgyapot is elegendő lehet ehhez. Ilyen például, ha Ytong 30-as vagy Porotherm, Leier 38-as a falazóanyag.

 

Természetesen mindez csak akkor érvényes, ha megfelelő kivitelezésről beszélünk. Azaz, ha olyan szakember végzi a munkát, aki tudja, mi az a hőhíd, és ügyel arra, hogy ne keletkezhessen. Egy profin kivitelezett hőszigetelési rendszer esetén nem lehet szó hőhidakról.

 

Ha nem értesz hozzá, ne félj szakemberre bízni!

 

És itt most nem csak a kivitelezésre gondolok, a megtervezésre is. Egy rosszul összeállított hőszigetelő rendszer vagy nem lesz elég, vagy felesleges pénzkidobással fog járni. Ha tudunk valamiben segíteni, keress minket elérhetőségeinken.