Mennyit szigetel 10 cm hungarocell és 10 cm kőzetgyapot? Lássuk!

2021. Júl 14.

Ahhoz, hogy kiderítsük, mennyit szigetel 10 cm hungarocell (EPS) és 10 cm kőzetgyapot, először más tényezőket is figyelembe kell vennünk. Ugyanis hiába tudjuk, hogy mennyit szigetelnek, attól még lehet, hogy a mi falunkra kevésnek bizonyul ilyen vastagságban.

Ha csak magukat a számokat nézzük, nem vesszük figyelembe a kiindulóértéket (falunk jelenlegi tulajdonságai), annak nincs sok értelme. Épp ezért nézzük meg először is mindkét anyag képességét, a falazat típusát, majd a különböző vastagságokat.

Mi a különbség a hungarocell és a kőzetgyapot között?

Ha csak azt néznénk, hogy melyiket használjuk hőszigetelő rendszerekhez, akkor mindkettőt. Viszont ettől függetlenül van különbség a két anyag között. A hungarocell (EPS - expandált polisztirol) hasonló hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szálas szerkezetű kőzetgyapot. Fontos, hogy utóbbiból csak a vakolható alkalmas homlokzati hőszigetelések elkészítéséhez.

Azt, hogy egy anyag milyen mértékben vezeti a hőt (azaz mennyire szigetel), azt a hővezetési tényezője határozza meg. Minél kisebb ez a szám, annál jobb az adott anyag. EPS-nél ez 0,039, grafitos eps-nél 0.032, míg kőzetgyapotnál 0,034, amiből látszik, hogy egy leheletnyivel alkalmasabb a feladatra a kőzetgyapot. Ugyanakkor egy kis grafit hozzáadásával ismét az EPS-nél az előny. A kőzetgyapot ellenben sokkal jobb hangszigetelő tulajdonságokkal bír, így ha ez fontos szempont, nem kérdés, mit kell választanod.

Miből van a fal?

Nem mindegy, hogy miből van a fal, melyet készülsz beépíteni. Ha fa vagy vályog, akkor ahhoz csak a kőzetgyapotot válaszd. Betonhoz és téglához viszont választhatod akár az EPS-t is.

Fontos tudni, hogy minél régebbi egy épület, annál kevésbé volt szabályozva, hogy milyen hőszigetelési tulajdonságokkal kell bírjon. Ennek megfelelően egy régi, B30-as tégla ma már csak úgy lehetne beépíthető egy új házba, ha vastag hőszigetelő rendszert kapna. Az új alapanyagok viszont már minimális vastagságú plusz rendszerrel is tudják hozni ugyanazt a pozitív tulajdonságot. A vályogtéglákból épült házak vannak még nehéz helyzetben (a városi legendákkal ellentétben), míg a legrosszabb tulajdonsággal a vasbeton rendelkezik.

Akkor most mennyit szigetel 10 cm hungarocell és 10 cm kőzetgyapot?

Igazából lényegtelen. Ha erre a kérdésre mondanánk egy egzakt számot, azzal előrébb lennénk? Nem hiszem. Sokkal fontosabb az, hogy milyen vastagságú hőszigetelő anyagra van szükséged a házad falára, hogy a mai igényeknek megfelelő tulajdonságokkal bírjon. 

Ha EPS rendszerekben gondolkozol, akkor egy 15-25 cm-es vastagságú hungarocell már gyakorlatilag minden felületre elegendő. Legalábbis ahhoz, hogy a mai új építésű házak engedélyeztetése során felállított kritériumoknak megfeleljen. De van, ahol a 10 cm-es EPS vagy lépésálló kőzetgyapot is elegendő lehet ehhez. Ilyen például, ha Ytong 30-as vagy Porotherm, Leier 38-as a falazóanyag.

Természetesen mindez csak akkor érvényes, ha megfelelő kivitelezésről beszélünk. Azaz, ha olyan szakember végzi a munkát, aki tudja, mi az a hőhíd, és ügyel arra, hogy ne keletkezhessen. Egy profin kivitelezett hőszigetelési rendszer esetén nem lehet szó hőhidakról.

Ha nem értesz hozzá, ne félj szakemberre bízni!

És itt most nem csak a kivitelezésre gondolok, a megtervezésre is. Egy rosszul összeállított hőszigetelő rendszer vagy nem lesz elég, vagy felesleges pénzkidobással fog járni. Ha tudunk valamiben segíteni, keress minket elérhetőségeinken.