Homlokzati hőszigetelés-kőzetgyapot rendszerek

2021. Jan 25.

Ha homlokzati hőszigetelés-kőzetgyapot

A kőzetgyapottábla fontosságát nem lehet elvitatni. Az épületek hőszigetelése nagy, de gyoesan megérülő anyagi beruházás, mely akkor térül meg, ha a szigetelőanyagok jól vannak összeválogatva és szakszerűen kerülnek beépítésre.

Napjainkban a hőszigetelő anyagok igen nagy választéka érhető el. Számos szempont figyelembevételével kerül kiválasztásra a legoptimálisabb anyag. Hisz az épület különböző területein más-más tulajdonságú szigetelő szükséges, és nem elhanyagolható szempont, hogy milyen építőanyag került felhasználásra az építkezés során. A homlokzati hőszigetelésnél gyakran a kőzetgyapottáblákra esik a választás.

Otthonunk rezsiköltségének nagy részét a fűtés/hűtés költsége teszi ki. Ennek csökkentésére a legjobb megoldás, ha megfelelő hőszigetelővel látjuk el házunkat. A hőszigetelők hatását nemcsak télen, de nyáron is érezhetjük. A jól megválasztott hőszigetelő rendszerekkel télen nem távozik a meleg otthonunkból, és nyáron pedig a szigetelés 5-7 fokkal is csökkentheti lakásunk belső hőmérsékletét.

A homlokzati hőszigetelésre a szakemberek egy része a kőzetgyapottáblát javasolja, kiváló tulajdonsága és a kedvező ár-érték aránya miatt.

Miért kőzetgyapottábla?

A bazaltkőből előállított kőzetgyapottábla számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Azontúl, hogy kiváló hőszigetelő, páraáteresztő, és nem elhanyagolható, hogy ugyanolyan jó hangszigetelő paraméterrel is rendelkezik. Mérések alapján 1000 Celsius-fokig tűzálló és magas hőbevitel esetén füst sem keletkezik.

A természetes és tartós alapanyag időtálló, hisz évtizedekig megtartja szilárdságát és méretét. Tökéletes hőszigetelő hatását a kőzetgyapotszálak között lévő levegőnek köszönheti. Olyan ez, mintha rétegesen öltözködtünk volna, és a ruha rétegei között lévő levegő biztosítja a meleget számunkra.

Rezsicsökkentés kőzetgyapottal

Köztudott, hogy a hőszigeteléssel csökkenthetjük a fűtésre-hűtésre havonta kiadott költségünket. A kőzetgyapot szálak közötti levegő hideg időben a meleget bent tartja, nyáron pedig nem engedi be azt, így hűvösebb marad lakásunk.

A kőzetgyapot hőszigeteléssel akár 70%-os energiamegtakarítás is lehetséges. Nemcsak kevésbé kell fűtenünk, de nyáron a klímát is csak limitáltan kell használnunk. Ahhoz, hogy kihasználjuk a kőzetgyapottáblák kiváló tulajdonságait és pénzt takarítsunk meg, fontos, hogy szakember útmutatásával történjen a szigetelőanyag telepítése.

A szigetelőanyag kiválasztásánál fontos szempont, hogy mennyi a megtérülési ideje a  beruházásnak. A számításoknál figyelembe kell venni a szigetelőanyag árát, vastagságát, a szigetelés kivitelezési költségét, az épület aktuális állapotát, nyílászárók cseréjét egyaránt.

Kőzetgyapottal a penész ellen!

Minden építkezésnél fontos, hogy a használt anyagokból a nedvesség távozni tudjon. Ha ez nem jön létre, akkor penészesedés kezdődik. A penészedés azontúl, hogy nem túl esztétikus, nagymértékben befolyásolja az egészségünket. A penész irritálhatja a szemet, tüdőt, orrnyálkahártyát, allergiás reakciót válthat ki. A kőzetgyapottáblákon keresztül a pára a külvilágba jut, így megakadályozva a penészedést.

A kőzetgyapottáblák hőszigetelésével nemcsak házunkat és pénztárcánkat, de környezetünket is óvjuk. Általa csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Törekednünk kell az energia környezetkímélő előállítására.