Szárazépítészeti profilok: az alap, amire víz nélkül is építhetsz

2021. Jún 28.

Ha valami modern belsőépítészeti megoldáson gondolkozol, akkor ahhoz a szárazépítészeti profilok fogják számodra megadni a vázat. Egy olyan vázat, melyre ezzel a módszerrel nyugodtan víz hozzáadása nélkül is építhetsz. A Masterplast minőségi szárazépítészeti termékei kiváló választást jelentenek, lássuk, is mire használhatod őket.

Mi az a szárazépítészet?

Maga a szárazépítészet egy gyűjtőfogalom. Azokat a belsőépítészeti megoldásokat, technológiákat foglalja magába, melyek használata során nem viszünk felesleges vizet az építészeti rendszerbe. Épp ezért olyan elemekből állítjuk össze pl. a falakat, mely elemek nem igényelnek víz hozzáadását, ezáltal nincs kötési idejük sem.

Mik azok a szárazépítészeti profilok?

Ahogy azt már írtam is, ezek adják magát a vázat ezeknél a megoldásoknál. Azaz olyan elemek tartoznak ide, melyek nagyon masszívak, horganyzott acélból készültek. Ezek (a különböző kiegészítőkkel) egymáshoz csatlakoztatva megformálják azt a felületet, melyet megterveztünk. 

A szárazépítészeti profilok között megtalálod még a különböző ívesíthető és merev élvédőket is. Ahogy itt lesz pl. a J profil is, mely egy PVC anyag, ami a gipszkarton más szerkezethez történő csatlakozásánál használható. Ennek pl. esztétikai haszna van, nem magát a vázat tartja egyben.

Mikor érdemes ezt a megoldást használni?

Ha belső tereket és felületeket szeretnél gyorsan, igényesen kialakítani, akkor nincs jobb választás, mint a szárazépítészet. Akár modern lakókörnyezetet szeretnél kialakítani, akár egyedi designelemekben gondolkozol, érdemes ezt a megoldást fontolóra venni.

Látványos, új designelemekkel teletűzdelt felújítást végezhetsz el otthonodban, gyorsabban és olcsóbban, mint gondoltad. Ívelt elemek is szóba jöhetnek, nem véletlen található meg kínálatunkban az ívesíthető élvédő. És persze akkor is jó megoldást jelentenek a nálunk kapható profilok és kiegészítők, ha beltéri hő- és hangszigetelést építesz.

Hol szokták alkalmazni a szárazépítészeti megoldásokat?

Számos területen megállja a helyét ez a megoldás. A teljesség igénye nélkül párat fel is sorolok közülük. Beltéri válaszfalak és előtétfalak építésénél, tetőtér beépítésénél vagy beltéri design kialakításánál is megállják a helyüket. Ahogy álmennyezetek és szárazvakolat készítésénél, valamint bútorelemek és funkcionális tárolók építésénél egyaránt.

Mi ennek a legnagyobb előnye?

Igazából az előnyeit elnézve nem emelnék ki egyet. Főleg azért sem, mert mindenkinek mások a prioritásai. Van, akinek csak a végösszeg számít, míg másnak inkább az, hogy a lehető leggyorsabban elkészüljön minden. Mindkét elvárásnak (és még továbbiaknak is) meg tud felelni a szárazépítészeti technológia.

Gyors és viszonylag könnyű kivitelezést tudsz vele elérni. Ráadásul nem kell várni semmilyen száradási időre, ebből is adódik a gyorsasága. Az összeállított felület gyakorlatilag másnap már festhető is. A hagyományos vakolási és falazási technológiával összevetve jóval kedvezőbbek a négyzetméterárak ennél a megoldásnál.

Ráadásul minimális építési hulladék keletkezik, nem úgy, mint a vakolásos módszerrel. Nem éghető, biztonságos felületet kapunk vele. Könnyen is bontható, ha arra lenne később szükség. És a végeredmény nagyon egyedi lehet, töredék árért.

Ha elakadnál

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken, keress minket bizalommal!