A hőszigetelésről bővebben/ hasznos információk

Miért érdemes a kőzetgyapot szigetelést választani?

2019.12.12 09:59

Kőzetgyapot szigetelés

A kőzetgyapot kitűnő fizikai tulajdonságai és sokrétű felhasználhatósága révén rendkívül népszerű hőszigetelő alapanyagnak számít. Legyen szó homlokzatok, válaszfalak, tetők vagy éppen padlásterek szigeteléséről, a kőzetgyapot hőtartó, víztaszító, páraáteresztő, valamint hangnyelő képességei révén minden esetben remek választásnak bizonyul. De pontosan miből és milyen eljárással készül a kőzetgyapot? És miben nyújt többet, mint más szigetelőanyagok? Az alábbiakban ezekre adunk választ.

Hogyan készül a kőzetgyapot?

A kőzetgyapot a legismertebb és leggyakrabban használt fajtája az ásványgyapot szigetelőanyagoknak. Alapanyaga a vulkanikus tevékenység révén újratermelődő, és így nagy mennyiségben előforduló bazaltkő. A kőzetgyapot gyártása során először a bazaltőrleményt hevítik 1300-1400 Celsius-fokos hőmérsékletre, majd a folyékony halmazállapotú anyagból szálhúzásos technikával 10-100 mikron vastagságú szálakat képeznek. Ezután a szálakat úgynevezett paplanképzéssel rétegezik, végül tömörítik és összesütik. Az így létrejövő kőzetgyapot paplant méretre vágják, ezt követően bálába csomagolják, utána pedig előkészítik a szállításra.

Ennek az egyedi gyártástechnológiának köszönhetően a kőzetgyapot nemcsak a bazaltkő előnyös mechanikai és fizikai tulajdonságait őrzi meg (pl. nem éghető, nem zsugorodik, stb.), de a szálazás eredményeképpen létrejövő rugalmas szerkezete révén hő- és hangszigetelő, valamint páraáteresztő képességei is egyedülállóak.

Minden jó egyben

Természetesen elmondhatjuk, hogy bármelyik hőszigetelésre használt anyag rendelkezik jó és rossz tulajdonságokkal, amelyeket mérlegelve eldönthetjük, hogy számunkra melyiket a legelőnyösebb választani. A kőzetgyapot azonban abban a tekintetben nyújt többet minden más alternatívánál, hogy teljes körűen eleget tesz a hőszigetelés során támasztott elvárásoknak, vagyis az összes olyan kedvező attribútummal bír, amelyeket egy szigetelőanyag esetében fontosnak tartunk, míg hátrányai jóformán nincsenek. Ennek következtében nemcsak az építkezéskor biztosít könnyű kezelhetőséget, de remek anyagtulajdonságait akár évtizedek múltával is ugyanúgy élvezhetjük.

Tedd le te is a voksod a minőségi kőzetgyapot szigetelés mellett, és válaszd kedvező árú komplett hőszigetelő rendszereinket!