A hőszigetelésről bővebben/ hasznos információk

Miért szigeteljünk?

2019.11.28 12:39

Köztudott, hogy az épületek hőszigetelésével az energiafogyasztás jelentősen csökkenthető. Megdöbbentőek a számok, de egyes felmérések szerint a világon az összes elhasznált energia mintegy 40%-át az épületek energiaigénye teszi ki, ami meghaladja még az iparban és a közlekedésben elhasznált energia mennyiségét is.
Magyarországon az épületek energiaigényének 45%-a a fűtési energia, viszont a légkondicionálók használata 9%-kal, míg a világítás további 6%-kal emeli azt az energiamennyiséget, amire az épületeink hőszigetelésével hatással lehetünk.

Forrás: energia.ma magazin

Miért fontos a homlokzati hőszigetelés?

A hő egy szempillantás alatt képes elillanni a falakon keresztül, ha nincs megoldva a homlokzati hőszigetelés kőzetgyapot, vagy polisztirol szigeteléssel.
A fűtési energia akár 40%-át is elveszítheted ezáltal, így olyan, mintha csak kidobnád a pénzt az ablakon. Ez a szám pedig exponenciálisan csak nőhet, ha egyébként sem elég vastagok a falaid.
Komoly összegekkel is megkurtíthatja a pénztárcádat az energiavesztés, mert így a fűtési költséged is nagyon magas lehet. De nemcsak anyagi károd származhat belőle. Ha nincs megoldva a homlokzati hőszigetelés a nyílászáróknál és a födémnél, könnyen bepenészedhet a falad a hőhidak miatt. Hőhidak a hideg és meleg levegő találkozásánál alakulhatnak ki a belső falfelületen azoknál a házaknál, amik nincsenek szigetelve.

Ne fogyassz kétszer annyi energiát, ha fogyaszthatsz fele annyit vagy akár még annál kevesebbet is! Egy jól megválasztott hőszigetelő rendszerrel komolyan csökkenthető az elhasznált energia mennyisége, amivel hosszú távon sok pénzt spórolhatsz, és környezettudatosabban élhetsz.

Az épületek energetikai korszerűsítésének egyik eleme a megfelelő hőszigetelés, amit a fűtési rendszer korszerűsítésével és a nyílászárók cseréjével érhetsz el. A számítások azt mutatják, hogy egy tipikus „Kádár kocka” felújításánál, Thermomaster® EPS homlokzati hőszigeteléssel akár 3-450 ezer forint közötti megtakarítás is elérhető évente. Ha figyelembe veszed, hogy a Thermomaster® hőszigetelő rendszerekkel akár fél évszázados élettartammal is számolhatsz, akkor a megtakarítás már tízmilliós nagyságrendű is lehet.

Példa épület energia fogyasztásának alakulása az energetikai felújítások függvényében

Kádár kocka, nettó 79.6m2

Kiindulási állapot

Jelenlegi követelményeket megközelítő felújítás

Költségoptimizált

Fajlagos primer energiafogyasztás

kWh/m2a

564.100

152.500

120.300

Követelményérték

kWh/m2a

 

216.600

136.640

Fűtés primer energiafogyasztása

kWh/m2a

493.870

111.420

79.190

Használati melegvíz előállítás primer energiaigénye

kWh/m2a

70.200

41.090

41.090

Áramfogyasztás (Fűtés és HMV)

kWh/év

3340.000

230.000

230.000

Gázfogyasztás

m3/év

4097.000

1225.100

953.530

Becsült éves fogyasztás

ezer Ft/év

500.200

126.800

100.900

Számított fajlagos hőveszteség tényező

W/m3K

1.811

0.549

0.354

Követelményérték

W/m3K

 

0.537

0.400

Fal

 

B30 + vakolat

B30 + 7cm ETICS EPS

B30 + 16cm ETICS EPS

Födém

 

Vb tálca + salak

Födém + 9cm EPS

Födém + 17cm EPS

Padló

 

Szigetelés nélkül

Szigetelés nélkül, 6cm lábazati szigetelés

Szigetelés nélkül, 11cm lábazati szigetelés

Nyílászáró

 

U=3.00

60mm PVC 4-12-4 argon + Low-E

86mm PVC 4-12-4-12-4 argon + Low-E

Fűtés

 

Gázkazán egy központi szabályzóval

Kondenzációs gázkazán központi szab. + themosztatikus szelepek

Kondenzációs gázkazán központi szab. + thermosztatikus szelepek

HMV

 

Elektromos bojler

Kombi kondenzációs gázkazán (átfolyós)

Kombi kondenzációs gázgazán (átfolyós)

Forrás: Masterplast

Egyre elterjedtebbek a családi házaknál a klímaberendezések, amelyek használatával – különösen a nyári kánikulában – növelhető a komfortérzet. Viszont, ha meg van oldva az épület hőszigetelése, kevesebbet kell a klímát működtetned, hiszen esélye sincs felmelegedi a falaknak, még akkor sem, ha kinn huzamosabb időn át tombol a hőség.

Ma már az ingatlanok piaci értékének és piacképességének egyaránt fontos tényezője az energiahatékonyság. Az épületek felújításával és homlokzati hőszigetelésével növelheted ingatlanod árát, így ha sikerül el is adnod a házad, gyakorlatilag az eladási ár visszahozza a hőszigetelésre áldozott pénzed árát is. Nő az épületed esztétikai értéke, mert jobban fog kinézni, ami pedig jobban néz ki, az egyszerűbben el is adható.

Milyen a jó hőszigetelő rendszer?

Nem minden hőszigetelő rendszer, ami annak látszik. Mielőtt végleges döntést hoznál, mindenképp érdemes mérlegelned, és jó, ha tudod, nem éri meg ezen spórolnod. A rossz anyagválasztás, a hozzá nem értés, a gyanúsan olcsó termékek később megbosszulhatják magukat. Az építési anyagok műszaki tartalma eltérő, minőségben hatalmas szórás van, mint ahogyan ez bármilyen más iparág termékeinél is így van. Szavazz a megbízhatóságra és a prémiumminőségű termékekre!


Gondolkozz hosszú távban, hiszen csak így érdemes, az összetákolt silány „rendszereket” pedig messziről kerüld el.

Az általunk forgalmazott Thermomaster® homlokzati hőszigetelő rendszerek az ÉMI által bevizsgáltak, valamint rendelkeznek európai szintű ellenőrzéssel is.


Tekintsd meg komplett hőszigetelő rendszer árainkat, és dönts a minőség mellett!