A hőszigetelésről bővebben/ hasznos információk

Mikor döntsünk a polisztirol szigetelés mellett?

2020.01.31 12:51

Polisztirol szigetelés

Egy adott típusú hőszigetelésről önmagában véve nem jelenthető ki, hogy jó vagy rossz, hatékony vagy felesleges. Mindig a szigetelendő épülettel együtt kell vizsgálni a hatását, hiszen annak paraméterei alapvetően befolyásolják a végeredményt. Természetesen a polisztirol szigetelés esetében sincs ez másképp: számos esetben jelent tökéletes megoldást, de nem szabad elhamarkodott döntést hoznunk, mert bizonyos körülmények között megeshet, hogy csak kidobjuk a pénzt az ablakon. Lássuk, mely esetekben számíthatunk arra, hogy a polisztorol szigetelés megtérülő befektetés lesz!

Hatékonyság

A polisztirol szigetelőlapok hatékonyságát több faktor határozza meg. Egyrészt számít az épület falának vastagsága és minősége, és ugyanez igaz a szigetelőlapokra is. A szigetelőlapoknál még az is lényeges szempont, hogy a hagyományos fehér vagy grafitszemcsékkel felturbózott szürke változatot használjuk-e, hiszen a megnövelt hőreflexiós képességnek köszönhetően utóbbi akár 20-30%-kal is hatékonyabb lehet. Ráadásul a grafitos változat esetében a hővezetés is kedvezőbb – igaz, az előnyei az árában is érezhetőek.

Ár-érték arány

A tudatos vásárlók körében ez az egyik, ha nem a legfontosabb tényező. Bármilyen termékről legyen szó, önmagában az ár nem jelent igazodási pontot, mindenképp tudnunk kell, hogy mit kapunk a pénzünkért. A piacon elérhető szigetelések esetében minden lényeges információ elérhető a vásárlók számára, és ezek alapján kijelenthető, hogy a minőségi polisztirol szigetelésre kiváló ár-érték arány jellemző. Érezhetően olcsóbb például a kőzetgyapotnál, de ez korántsem jelenti azt, hogy rosszabb minőségű lenne, egyszerűen csak mást ígér – azt viszont maradéktalanul betartja. Vagyis a szigeteléstípus kiválasztása előtt érdemes alaposan felmérni az igényeket, és ennek megfelelően meghozni a döntést, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nincs is szükségünk egy drágább típusú megoldásra. Ráadásul a polisztirol lapok egyszerűen és gyorsan felhelyezhetők, így a munkára fordítandó költségek is alacsonyabbak lehetnek.